Ballhaus


 
Ballhaus
Location: Ballhaus
Ballhausgasse
8010 - Graz
AUSTRIA

Google Maps
Concept & Design

HoG architektur / Hope of Glory
Clemens Luser, Martin Emmerer, Hansjörg Luser, Jörn Herberhold
http://hog-architektur.com

HoG Architektur ZT GmbH
Stainzergasse 2
8010 Graz
AUSTRIA

Year

2010 – 2013

Gross floor area

2,307 m²

Units

18 Units (6 in the court)

English

The new residential building Stadthaus Ballhausgasse fills a long-time void on this street in the historic city centre of Graz, Austria. The street facade interprets the design principals of the late 19th century using a contemporary language. The plasticity created by a game of light and shadow on the cornices, protruding windows and surrounding frames, as well as their arrangement, is achieved by the absorption and continuation of these elements in the new mirror-effect facade. A three-dimensional appearance, in the form of slightly inclined triangular surfaces, emerges and links the different cornice heights of the neighbouring buildings, thus making the reduced number of storeys, when compared to the late 19th century buildings, less clearly recognisable. The result is a differentiated interaction between facade and window surfaces on several levels, which reveal new details from different perspectives. As a representative view, reminiscent of the end of the 19th century, the street facade complex design and higher expenditure on materials contrasts with the unadorned courtyard facade.

This void was the only vacant site in a continuous, homogenous and unbroken row of houses, thus unique in it´s context. Stadthaus Ballhausgasse explores a game of integration and mere imitation, using a new type of material in the form of mirror-finished, high-gloss polished stainless steel — one of the highest quality materials of our times, stainless steel has a subtle life of its own, as it is not as perfectly smooth and hard as glass. Via reflection, the facade depicts the opposite facades, which appear refracted as in a kaleidoscope due to the slightly different inclination. The new building has the paradoxical effect of having both a strong presence and absence via dematerialisation.



German

Präsenz und Entmaterialisierung

Das Stadthaus Ballhausgasse schließt die einzige Lücke in einem frühgründerzeitlichen Straßenzug in der Altstadt von Graz.
Die Gestaltung der straßenseitigen Fassade interpretiert die Prinzipien der gründerzeitlichen Fassadenordnung mit zeitgenössischen Mitteln. Die charakteristische Plastizität durch das Licht- und Schattenspiel der Gesimse, vorspringenden Fenster und Fensterumrandungen sowie die Gliederung wird in der neuen Fassade durch das Aufnehmen und Weiterführen der Gesimse erreicht. Dabei entsteht eine Dreidimensionalität in Form leicht geneigter Dreiecksflächen, die die verschiedenen Gesimshöhen der Nachbargebäude verbindet. Die Fenster sind wie in den angrenzenden Fassaden von der Fassadenebene unabhängig vor und rückspringende Elemente, die aber in der symmetrischen Anordnung, in der großen Dimension und im Hochkantformat die Gründerzeitordnung fortsetzen. Es ergibt sich ein differenziertes Zusammenspiel zwischen Fassaden- und Fensterflächen in mehreren Ebenen, das aus wechselnden Blickwinkeln immer neue Details zeigt. Die gründerzeitliche Aussenfassade als repräsentative Ansicht wurde im Vergleich zur schmucklosen Hoffassade mit erhöhtem Aufwand und in hochwertiger Ausführung gestaltet. Die Besonderheit des Kontexts liegt auch darin, daß es sich um die einzige Lücke in einem frontalen Gegenüber durchgehend homogener und ungebrochener Gebäudezeilen handelt. Das Spannungsfeld zwischen Einbindung und bloßer Imitation soll durch eine neuartige Materialität in Form von spiegelhochglanzpoliertem Nirostablech ausgelotet werden. Nirosta ist eines der hochwertigsten Materialien unserer Zeit und besitzt ein subtiles Eigenleben, da es nicht so perfekt eben und hart wie Glas ist. Durch die Reflexion bildet die Metallfassade die frontal gegenüberliegenden Fassaden ab, die infolge der geringfügig unterschiedlichen Neigungen jedoch in kaleidoskopartiger Brechung erscheinen. Dadurch ergibt sich für das neue Gebäude die paradoxe Wirkung einer gleichermaßen starken Präsenz wie Entmaterialisierung.



Portuguese

O novo edifício residencial Stadthaus Baullhausgasse preenche um lote vazio de longa data, nesta rua do centro histórico da cidade de Graz, Austria. A fachada principal interpreta os princípios arquitectónicos de finais do séc. XIX, através de uma linguagem contemporânea. A plasticidade do jogo de luz e sombra nas cornijas, pela pretuberância das janelas e caixilhos envolventes, assim como o arranjo do conjunto, é conseguida pela integração destes elementos na nova fachada de efeito espelhado. A subtil inclinação dos elementos triangulares que compõem a fachada cria uma aparência tri-dimensional e estabelece a relação entre as diferentes cotas dos edifícios circundantes, desta forma atenuando também as diferenças entre edifícios, nomeadamente o reduzido número de pisos quando comparado com os standards do séc. XIX. O resultado é uma interacção entre fachada e superfícies de janelas a vários níveis, que revela novos detalhes a cada novo ponto de vista. A fachada principal, face à rua, assume o carácter representativo típico dos edifícios desta época, tanto pela complexidade e detalhe dos elementos, como pela excepcional qualidade dos materiais, contrastando também com o minimalismo formal da fachada das traseiras.

Este vazio era o único lote não preenchido numa linha contínua e homogénea de edifícios, sendo também por isso único neste contexto. Satdthaus Ballhausgasse explora simultaneamente um jogo de integração e mera imitação, pelo recurso a um material com aparência de espelho — o aço inoxidável polido, um dos materiais de mais elevada qualidade nos nossos tempos, tem uma vida própria e características visuais únicas, por não ser tão liso nem perfeito como vidro. Através deste efeito de espelho, via reflexão, a fachada devolve a imagem das fachadas opostas, que pela subtil inclinação dos elementos espelhados, aparece refractada como num caleidoscópio. O novo edifício tem paradoxalmente uma presença forte e uma quase ausência, via desmaterialização do reflexo das fachadas mais próximas.


Show Long Version
 

Spanish

El nuevo edificio residencial Stadthaus Ballhausgasse ocupa un lote vacío de larga data en esta calle del casco antiguo de Graz, Austria. El diseño de la fachada principal interpreta los lineamientos arquitectónicos de finales del siglo XIX a través de un lenguaje contemporáneo. La plasticidad creada por el juego de luz y sombra sobre las cornisas, protuberancias de ventanas y marcos contiguos, así como el arreglo del conjunto, se consigue a través de la absorción e  integración de estos elementos a la nueva fachada con efecto de espejo. Una sutil inclinación de los elementos triangulares que componen la fachada crea una apariencia tridimensional y produce una conexión con las diferentes cornisas de los edificios circundantes, mitigando de esta forma la diferencia entre el número de pisos con los de los estándares del siglo XIX. El resultado es una interacción diferenciada entre la superficie de las ventanas y la fachada del edificio a distintos niveles, que revelan nuevos detalles desde distintas perspectivas. La fachada principal expuesta a la calle, asume un carácter representativo típico de los edificios de la época, tanto por la complejidad y detalle de los elementos, como por la excepcional calidad de los materiales, contrastando con el minimalismo formal de las fachadas posteriores o traseras.

La particularidad del contexto radica también, en que este lote vacío, era el único restante en una línea frontal, contigua y homogénea de edificios. Satdthaus Ballhausgasse explora un juego de integración y mera imitación, utilizando un nuevo tipo de material con acabado de espejo – acero inoxidable altamente pulido, uno de los materiales de más alta calidad en nuestros tiempos; el acero inoxidable tiene una sutil vida propia y características visuales únicas, ya que no es perfectamente liso o duro como el vidrio. A través del efecto especular de reflexión, la fachada devuelve una imagen de las fachadas opuestas, que por la inclinación sutil de los elementos reflejados, aparece refractada como en un caleidoscopio. El nuevo edificio tiene el efecto paradójico de asumir a la vez una presencia fuerte y una casi ausencia, vía desmaterialización.


Show Long Version
 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Facade

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Facade Detail

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Courtyard

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Courtyard Facade

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Balconies Courtyard

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Balcony View

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Facade Entrance

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Sidewalk View

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  
Paul Ott
 
Reflections

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Photo Credits:  

 


 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 

Location Plan

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Elevation North

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Elevation South

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Section

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
Groundfloor Plan

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 
3rd Floor Plan

 
Download different sizes:
 
Fullsize: Original File
1024px: 1024px File
512px: 512px File
512px Square Thumb: 512px Square Thumbnail File
256px Square Thumb: 256px Square Thumbnail File
 
right click - save as.. to download
 

 

 
Contact:
Architecture Export
 

If you are interested in publishing a online press kit, please feel free to contact us

http://architecture-export.com
info@architecture-export.com
https://www.facebook.com/architectureexport

 
Info:
Architecture Export
 

architecture-export.com is a mutual enterprise of United Everything and KMDcc - organization and communication for architecture and design

http://architecture-export.com
http://www.kmd.cc
http://www.unitedeverything.net